Tisková zpráva k 21.ročníku výročních Cen Anděl 2011

Oficiální tisková zpráva k 21. ročníku udílení výročních cen Akademie populární hudby – CENY ANDĚL 2011

Praha 15. února 2012

Letošní udílení cen Akademie populární hudby naváže v tom nejlepším slova smyslu na loňský dvacátý ročník, který přinesl mimo jiné hlavně důstojnou oslavu dvaceti let existence českých cen Grammy a mimořádný televizní pořad Ceny Anděl dvacetiletí. Ten zmapoval dvacetiletou éru vývoje populární hudební scény u nás.

21. ročník Cen Anděl představí nejúspěšnější hudební počiny domácích interpretů roku 2011. Kdo z interpretů promění svou nominaci a odnese si sošku Anděla se dozvíme ve čtvrtek 8. Března 2012 v pražské Incheba Areně na Výstavišti v Holešovicích.

Slavnostní ceremoniál odvysílá Česká televize v přímém přenosu od 21 hodin na programu ČT1.

Nadcházející ročník nepřinese v počtu a koncepci kategorií žádné změny. Ceny Anděl budou předány celkem v sedmi kategoriích. Dále pak bude udělena cena Deska roku za nejprodávanější album loňského roku a bude vyhlášena tradiční Síň slávy.

Nominovaní ve vybraných kategoriích dostanou opět možnost si na pódiu živě zahrát a zazpívat. Mezi významné hudební hosty večera budou patřit například kapely Kabát a Olympic.

Do role moderátorky letos bude obsazena talentovaná zpěvačka, která je známá nejen u nás, ale i u našich německých sousedů, Marta Jandová. Ta provede diváky celým večerem.

Již podruhé organizuje Lewron music center kromě ceremoniálu i kompletní hlasování Akademie populární hudby.

Hlasování Akademie, která je přímo řízena IFPI ČR, je jako každý rok dvoukolové. V prvním kole uskutečněném elektronicky vybrali akademici trojici nejlepších v každé ze sedmi kategorií a uvedli vlastní návrh kandidáta na cenu Síň slávy. Akademici si měli možnost v průběhu prvního kola hlasování poslechnout písně z jednotlivých alb, shlédnout videoklipy na oficiálních webových stránkách Cenyanděl.cz, kde také samotné hlasování probíhalo.
Druhé kolo hlasování se uskuteční během přímého přenosu a diváci tak budou mít opět možnost podívat se do tváří pečlivě vybraných porotců Akademie populární hudby a mezi nimi najít odborníky z médií – rádia, TV, tisku a internetu, prodejce, a to jak obchodníky z kamenných tak i z internetových obchodů, a pořadatele největších festivalů.

Přesné podmínky hlasování APH stanoví Statut IFPI ČR, který je uveřejněn na www.cenyandel.cz. Podle něj dostanou poprvé v letošním roce příležitost k nominaci i interpreti, kteří v daném období získali trvalý pobyt v České republice.

Hlasování jednotlivých akademiků v obou kolech bude uveřejněno 9. března 2012 na výše uvedených webových stránkách.

Žánrové ceny Anděl za rok 2011 budou předány v pátek 2. Března 2012 v Paláci Akropolis. Záznam tohoto ceremoniálu odvysílá Česká televize v rámci pořadu Music blok.

Děkujeme:
České televizi
Hlavní mediální partneři: Rádio Impuls, Seznam.cz
Mediální partneři: FANonline.cz, Deník, Fajn svět
Hlavní partneři : Ridera, Autogames plus
Partneři: Incheba Expo Praha, Whirlpool, Bontonland, Gastro Group, La Bodeguita, Affair Advertising, Ares Group, Koruna Palace

Za organizátora letošního udílení výročních cen Anděl – Lewron music center s. r. o.
Mgr. Lešek Wronka a Mgr. Michaela Kocourová